Gå till innehåll

Fordons- och transportprogrammet är yrkesutbildning för dig som gillar att köra eller meka med fordon. Fordonsbranchen moderniseras och vi ger dig de senaste förutsättningarna! Här erbjuder vi inriktningen transport.

Utbildningen

Första året är gemensamt för alla inriktningar inom fordon- och transportprogrammet. Då går vi igenom grunderna i fordonslära.

Vi läser och jobbar praktiskt med motorer, elsystem, kraftöverföring, hydraulik samt allmänt verkstadsarbete som gängning, borrning, gas och elsvetsning.

Du får lära dig att arbeta i en kreativ miljö med stort fokus på problemlösning. Du får lära dig modern teknik och datasystem som används dagens och morgondagens fordon.

Du väljer programmets inriktning inför år 2 och får fokusera på det du tycker är intressant!

Fordon och transport

Transportbranschen är idag mycket expansiv och du har alla möjligheter efter din yrkesexamen.

Fredrik, rektor

Programmets inriktningar

Personbil

På Torsbergsgymnasiet i Bollnäs finns inriktningen personbil, med yrkesutgångarna:

  • Personbilsmekaniker
  • Reservdelsspecialist

Skolan har ett gott samarbete med Bilbolaget och Volvo Cars, vilket ger eleverna nya fina personbilar att jobba med, i en modern och topp­utrustad Volvo-verkstad.

Inriktningen är förlagd till Torsbergsgymnasiet, vilket betyder att du läser år 2-3 i Bollnäs.

Transport

På Staffangymnasiet har vi inriktningen transport, med en imponerande maskinpark med allt från truckar och personbilar till stora last- och timmerbilar.

Transportinriktningen ger dig en bra grund till ett spännande och kreativt yrkesval. Utbildningen sker i nära samarbete med transportbranschen och du kommer att spendera mycket tid hos olika transportföretag. Kanske hos din framtida arbetsgivare?

Som lastbilsförare är världen din arbetsplats och du är ständigt i rörelse. Du får lära dig att ha full koll på ditt fordon och säkerhet och ansvar i trafiken.

Våra elever berättar

Bra att veta

Under dina studier kommer du att göra mycket arbetsplatsförlagt lärande. Arbetsplatserna väljs i första hand efter den inriktning du väljer och vilka framtidsplaner du har. Det kan vara arbetsplatser som exempelvis transport- och speditionsföretag, logistik och skogstransporter.

Du går ut med en yrkesexamen som tar dig direkt in i arbetslivet.

Alla våra yrkesprogram ger även grundläggande högskolebehörighet.

Elev kör simulator

Efter utbildningen

Jobb

Direkt efter utbildningen kan du få jobb inom transportbranschen som till exempel yrkesförare åt ett åkeri eller varför inte köra timmerbil åt något bolag inom skogsbranchen. Det finns ett stort behov av utbildade yrkesförare, såväl lokalt som regionalt och runt om i landet.

Plugga vidare

Eftersom programmet ger grundläggande högskolebehörighet (om du inte aktivt väljer bort det) har du möjlighet att söka både högskola och yrkeshögskola direkt efter skolan. Utvecklingen i branschen går fort och det finns möjlighet att vidareutbilda dig i ditt yrke. Idag finns många påbyggnadsutbildningar som till exempel förarutbildningar, transportledarutbildningar och utbildning inom el och systemteknik.

Kolla med din studie- och yrkesvägledare vad som krävs för att du ska kunna uppfylla dina drömmar!