Gå till innehåll

Försäljnings- och serviceprogrammet riktar sig till dig som är intresserad av att få en bred utbildning inom handel och företagande. Kundservice och gott bemötande är två saker vi troligen har gemensamt!

Utbildningen

På Försäljnings- och serviceprogrammet läser du marknadsföring, inköp, varuhantering, försäljning, småföretagarekonomi och mycket annat som du har nytta av i arbetslivet.

Utbildningen är lärlingsbaserad för att du ska kunna omsätta teorin du lärt dig i praktiken.

På Försäljnings- och serviceprogrammet satsar vi på Ung företagsamhet. Sista året startar du och driver ett eget företag inom ramen för Ung företagsamhet.

Handeln växer kraftigt och efterfrågan på personal blir allt större. I och med detta är dina chanser till jobb direkt efter utbildningen stora.

Programmet hette tidigare handels- och administrationsprogrammet.

Försäljning och service

Lärlingsutbildningen gör att du kommer in i arbetet på ett helt annat vis. Jag är jättenöjd med mitt val av program!

Lars, tidigare elev

Lärlingsupplägg

Försäljnings- och service­programmet är i grunden placerat på Staffangymnasiet i Söderhamn. Genom lärlingsupplägget är programmet även sökbart för elever som vill gå på Torsbergs­gymnasiet i Bollnäs.

Programmet har ett så kallat lärlings­upplägg, vilket innebär:

  • Det är samma utbildning med samma kurser, men skillnaden att läsa ett yrkes­program med lärlings­upplägg är att du utbildas i en annan miljö - på en arbetsplats.
  • Första året läser du de program­specifika kurserna på skolan, medan andra och tredje året gör kurserna på en arbetsplats.
  • Gemensamma gymnasiekurser som till exempel matematik, svenska och engelska läser du i din skola.

Nedan förklarar vi hur det fungerar med antalet dagar i skolan och på arbetsplatsen, samt hur en vecka på programmet kan se ut för dig varje årskurs.

Eleverna går i en lärlingsklass och har sina gymnasie­gemensamma kurser tillsammans på sin antagnings­ort.

Individuella valpaket blir ordninggjorda för respektive program.

År 1

  • 2 dagar med skolförlagda yrkeskurser som grund för sitt blivande yrke.
  • 3 dagar med gymnasiegemensamma kurser.

År 2

  • 3 dagar med yrkeskurser på företag.
  • 2 dagar med gymnasiegemensamma kurser.

År 3

  • 3 dagar med yrkeskurser på företag
  • 2 dagar med gymnasiegemensamma kurser

Frågor om lärlingsupplägget? Kontakta din närmaste studie- och yrkesvägledare!

För att beskriva hur lärlingsupplägget fungerar i praktiken kommer ett exempel med en FS-elev på Staffangymnasiet i Söderhamn:

År 1

Eleven är på Staffangymnasiet i Söderhamn två dagar i veckan och har sin grundutbildning inom försäljning och service.

Övriga tre dagar läser eleven gymnasie­gemensamma ämnen som till exempel matematik, svenska, engelska, och idrott på Staffangymnasiet.

År 2

Är på en klädbutik tre dagar i veckan och gör sina yrkeskurser. Yrkeslärare från FS-programmet bedömer och följer upp elevens kunskaper genom täta kontakter med både handledare och elev.

Två dagar är eleven och studerar gymnasiegemensamma ämnen historia, samhällskunskap och idrott samt individuella val på Staffangymnasiet i Söderhamn.

År 3

Är på en möbelaffär tre dagar i veckan och gör sina yrkeskurser. Yrkeslärare från FS-programmet bedömer och följer upp elevens kunskaper genom täta kontakter med både handledare och elev.

Två dagar är eleven på Staffangymnasiet och studerar gymnasie­gemensamma ämnen; religion, naturkunskap samt individuella val.

Läs mer om försäljnings- och serviceprogrammet

Våra elever berättar

Bra att veta

Under dina studier kommer du att göra mycket arbetsplatsförlagt lärande. Arbetsplatserna väljs, om möjligt, efter dina intressen och framtidsplaner. Det kan vara arbetsplatser som exempelvis butiker inom hemelektronik, livsmedel, hemindredning eller mode.

Du går ut med en yrkesexamen som tar dig direkt in i arbetslivet.

Alla våra yrkesprogram ger även grundläggande högskolebehörighet.

Elev på APL håller en ananas

Efter utbildningen

Jobb

Efter försäljnings- och serviceprogrammet kan du för att nämna några saker, bli butikssäljare eller fältsäljare. Du får även en bra grund om du skulle vilja bli egen företagare.

Plugga vidare

Eftersom programmet ger grundläggande högskolebehörighet (om du inte aktivt väljer bort det) har du möjlighet att söka både högskola och yrkeshögskola direkt efter skolan. Det finns flertalet intressanta utbildningar inom till exempel ekonomi, försäljning, ledarskap i butik, inredning och butiksinformation, marknadsföring och varför inte dekoratör?

Kolla med din studie- och yrkesvägledare vad som krävs för att du ska kunna uppfylla dina drömmar!