Gå till innehåll

Barn- och fritidsprogrammet är en yrkesutbildning för dig som vill jobba med människor. Programmet passar dig som är intresserad av hur människor fungerar, vilka olika behov vi har och hur vi lär oss saker på bästa sätt.

Utbildningen

Här på barn- och fritids­programmet får du utveckla dina ledaregenskaper och lära dig planera, organisera och leda olika verksamheter och aktiviteter. Du kommer att få de kunskaper som behövs för att arbeta med människor i alla åldrar och med olika behov.

Ämnena på barn- och fritids­programmet och våra olika arbetssätt ger dig stark självkänsla och gott självförtroende. Du får med andra ord jobba lite med dig själv för att bygga upp din självkännedom – något som hjälper dig att möta andra människor på bästa sätt.

Du väljer programmets inriktning inför år 2 och får fokusera på det du tycker är intressant!

Barn och fritid

Man lär sig hur olika människor fungerar. Mycket praktiskt och mycket frihet!

Ylva, tidigare elev

Programmets inriktningar

Fritid och hälsa

Du lär dig om fritid, hälsa och friskvård. På inriktningen fritid och hälsa får du lära dig om hur du kan arbeta för att bidra till människors livskvalitet och välmående med olika fritidsaktiveter. Tycker du, lika som vi, också om att jobba med människor? Vad bra, då kommer du att gilla det här!

Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel personal på sim- och sporthallar, idrotts- och fritidsanläggningar av alla dess slag, eller som personlig tränare.

Pedagogiskt och socialt arbete

Du lär dig om barns och ungdomars lärande och växande. Du får lära dig hur du bemöter människor i olika situationer och hur du ger bra stöd och service. Du får lära dig hur du arbetar med människor för att bidra till deras livskvalitet och välmående. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel barnskötare, elevassistent, personlig assistent eller arbete med stöd och service inom funktionshinder­området.

Våra elever berättar

Läringsupplägg

Barn- och fritidsprogrammet är i grunden placerat på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Genom lärlingsupplägget är programmet även sökbart för elever som vill gå på Staffangymnasiet i Söderhamn.

Programmet har ett så kallat lärlings­upplägg, vilket innebär:

 • Det är samma utbildning med samma kurser, men skillnaden att läsa ett yrkes­program med lärlings­upplägg är att du utbildas i en annan miljö - på en arbetsplats.
 • Första året läser du de program­specifika kurserna på skolan, medan andra och tredje året gör kurserna på en arbetsplats.
 • Gemensamma gymnasiekurser som till exempel matematik, svenska och engelska läser du i din skola.

Nedan förklarar vi hur det fungerar med antalet dagar i skolan och på arbetsplatsen, samt hur en vecka på programmet kan se ut för dig varje årskurs.

Eleverna går i en lärlingsklass och har sina gymnasie­gemensamma kurser tillsammans på sin antagnings­ort.

Individuella valpaket blir ordninggjorda för respektive program.

År 1

 • 2 dagar med skolförlagda yrkeskurser som grund för sitt blivande yrke.
 • 3 dagar med gymnasiegemensamma kurser.

År 2

 • 3 dagar med yrkeskurser på företag.
 • 2 dagar med gymnasiegemensamma kurser.

År 3

 • 3 dagar med yrkeskurser på företag
 • 2 dagar med gymnasiegemensamma kurser

Frågor om lärlingsupplägget? Kontakta din närmaste studie- och yrkesvägledare!

För att beskriva hur lärlingsupplägget fungerar i praktiken kommer ett exempel med en BF-elev på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs:

År 1

Eleven är på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs två dagar i veckan och har sin grundutbildning inom barn och fritid.

Övriga tre dagar läser eleven gymnasie­gemensamma ämnen som till exempel matematik, svenska, engelska, och idrott på Torsbergsgymnasiet.

År 2

Är på en förskola tre dagar i veckan och gör sina yrkeskurser. Yrkeslärare från BF-programmet bedömer och följer upp elevens kunskaper genom täta kontakter med både handledare och elev.

Två dagar är eleven och studerar gymnasiegemensamma ämnen historia, samhällskunskap och idrott samt individuella val på Torsbergsgymnasiet

År 3

Är på en fritidsanläggning tre dagar i veckan och gör sina yrkeskurser. Yrkeslärare från BF-programmet bedömer och följer upp elevens kunskaper genom täta kontakter med både handledare och elev.

Två dagar är eleven på Torsbergsgymnasiet och studerar gymnasiegemensamma ämnen; religion, naturkunskap samt individuella val.

Läs mer om barn- och fritidsprogrammet

Bra att veta

Under dina studier kommer du att göra minst fem veckor arbetsplatsförlagt lärande varje år. Arbetsplatserna väljs i första hand efter den inriktning du väljer. Det kan vara arbetsplatser som exempelvis fritidsanläggningar, skidanläggningar, sim- och sporthallar eller inom skola/barnomsorg.

Du går ut med en yrkesexamen som tar dig direkt in i arbetslivet.

Alla våra yrkesprogram ger även grundläggande högskolebehörighet.

Efter utbildningen

Jobb/yrkesutgångar

Direkt efter utbildningen kan du få jobb inom till exempel barnomsorg och skolor, olika fritids­områden, idrotts-, skid-, spa- och motions­anläggningar eller sim- och sporthallar. Här kommer några vanliga yrken du blir kvalificerad för när du tagit studenten:

 • Barnskötare
 • Elevassistent
 • Personlig assistent
 • Fritidsledarassistent
 • Ledare/tränare för en rad olika aktiviteter

Plugga vidare

Eftersom programmet ger grundläggande högskolebehörighet (om du inte aktivt väljer bort det) har du möjlighet att söka både högskola och yrkeshögskola direkt efter skolan. Flera av våra BF-elever väljer att plugga vidare mot till exempel lärare, förskollärare, socionom, fritids- eller hälsopedagog, brandman eller polis.

Kolla med din studie- och yrkesvägledare vad som krävs för att du ska kunna uppfylla dina drömmar!