Gå till innehåll

Naturbruk med inriktning mot djurvård/hund är ett yrkesprogram med fokus på djur i allmänhet och människans bästa vän - hunden - i synnerhet.

Utbildningen

Naturbruksprogrammet med inriktningen djurvård passar dig som drömmer om att arbeta med djur i framtiden och vill kombinera dina gymnasiestudier med ditt stora intresse.

Du kommer lära dig hur man utfodrar och sköter olika djurarter, få kunskaper om djurens beteende och behov och samspelet mellan djur och människa. Vi specialiserar oss på hundar.

Under utbildningen kommer du att varva teori med praktik ute på olika arbetsplatser genom att exempelvis göra praktik på ett hunddagis, katthem eller en djurbutik.

Naturbruk

Det här är min drömutbildning

Programmets inriktning

Djurvård

Du lär dig om djur, djurs beteende och hygien, samt det viktiga samspelet mellan djur och människor.

Ja, det är klart att vi har riktiga hundar i programmets djuranpassade lokaler på skolan som du kommer att få jobba med.

Elever berättar

Lärlingsupplägg

Naturbruksprogrammet är i grunden placerat på Staffangymnasiet i Söderhamn och kan läsas både skolförlagt eller genom lärlingsupplägg. Genom lärlingsupplägget är programmet även sökbart för elever som vill gå på Torsbergs­gymnasiet i Bollnäs.

Väljer du att läsa programmet med ett lärlingsupplägg fungerar det så här:

 • Det är samma utbildning med samma kurser, men skillnaden att läsa ett yrkes­program med lärlings­upplägg är att du utbildas i en annan miljö - på en arbetsplats.
 • Första året läser du de program­specifika kurserna på skolan, medan andra och tredje året gör kurserna på en arbetsplats.
 • Gemensamma gymnasiekurser som till exempel matematik, svenska och engelska läser du i din skola.

Nedan förklarar vi hur det fungerar med antalet dagar i skolan och på arbetsplatsen, samt hur en vecka på programmet kan se ut för dig varje årskurs.

Eleverna går i en lärlingsklass och har sina gymnasie­gemensamma kurser tillsammans på sin antagnings­ort.

Individuella valpaket blir ordninggjorda för respektive program.

År 1

 • 2 dagar med skolförlagda yrkeskurser som grund för sitt blivande yrke.
 • 3 dagar med gymnasiegemensamma kurser.

År 2

 • 3 dagar med yrkeskurser på företag.
 • 2 dagar med gymnasiegemensamma kurser.

År 3

 • 3 dagar med yrkeskurser på företag
 • 2 dagar med gymnasiegemensamma kurser

Frågor om lärlingsupplägget? Kontakta din närmaste studie- och yrkesvägledare!

För att beskriva hur lärlingsupplägget fungerar i praktiken kommer ett exempel med en NB-elev på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs:

År 1

Eleven är på Staffangymnasiet i Söderhamn två dagar i veckan och har sin grundutbildning inom naturbruk.

Övriga tre dagar läser eleven gymnasie­gemensamma ämnen som till exempel matematik, svenska, engelska, och idrott på Torsbergsgymnasiet.

År 2

Är på ett hunddagis tre dagar i veckan och gör sina yrkeskurser. Yrkeslärare från NB-programmet bedömer och följer upp elevens kunskaper genom täta kontakter med både handledare och elev.

Två dagar är eleven och studerar gymnasiegemensamma ämnen historia, samhällskunskap och idrott samt individuella val på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs.

År 3

Är på en vetrinärstation tre dagar i veckan och gör sina yrkeskurser. Yrkeslärare från NB-programmet bedömer och följer upp elevens kunskaper genom täta kontakter med både handledare och elev.

Två dagar är eleven på Torsbergsgymnasiet och studerar gymnasie­gemensamma ämnen; religion, naturkunskap samt individuella val.

Läs mer om naturbruksprogrammet

Bra att veta

Under dina studier kommer du att göra minst fem veckor arbetsplatsförlagt lärande varje år. Arbetsplatserna väljs i första hand efter den inriktning du väljer. Det kan vara arbetsplatser som exempelvis fritidsanläggningar, skidanläggningar, sim- och sporthallar eller inom skola/barnomsorg.

Du går ut med en yrkesexamen som tar dig direkt in i arbetslivet.

Alla våra yrkesprogram ger även grundläggande högskolebehörighet.

Hund som tittar rakt in i kameran

Efter utbildningen

Jobb

Direkt efter utbildningen kan du få jobb inom en rad olika områden där djur är inblandade. Exempel på yrken kan vara:

 • arbete inom zoofackhandeln
 • arbete med hundar inom hälsa, vård, omsorg och skola
 • djurvårdare inom djurens hälso- och sjukvård
 • hundskötare på hunddagis/-pensionat

Plugga vidare

Eftersom programmet ger grundläggande högskolebehörighet (om du inte aktivt väljer bort det) har du möjlighet att söka både högskola och yrkeshögskola direkt efter skolan. Exempel på yrken som kräver eftergymnasial utbildning kan vara:

 • Djursjuksköterska
 • Hundförare inom Polisen
 • Hundförare inom Tullverket
 • Hundinstruktör
 • Skolhundspedagog

Kolla med din studie- och yrkesvägledare vad som krävs för att du ska kunna uppfylla dina drömmar!