Gå till innehåll

Fordons- och transportprogrammet är en yrkesutbildning för dig som gillar att köra eller meka med fordon. Fordonsbranchen moderniseras och vi ger dig de senaste förutsättningarna!

Utbildningen

Första året är gemensamt för alla inriktningar inom fordon- och transportprogrammet. Då går vi igenom grunderna i fordonslära.

Vi läser och jobbar praktiskt med motorer, elsystem, kraftöverföring, hydraulik samt allmänt verkstadsarbete som gängning, borrning, gas och elsvetsning.

Du får lära dig att arbeta i en kreativ miljö med stort fokus på problemlösning. Du får lära dig modern teknik och datasystem som används dagens och morgondagens fordon.

Du väljer programmets inriktning inför år 2 och får fokusera på det du tycker är intressant!

Fordon och transport

Jag har ett intresse för bilar och vill bli bilmekaniker. Arbetsmarknaden ser bra ut!

Tilde, tidigare elev

Programmets inriktningar

Personbil

På Torsbergsgymnasiet har vi inriktningen personbil, med yrkesutgångarna:

  • Personbilsmekaniker
  • Reservdelsspecialist

Vi har gott samarbete med Bilbolaget och Volvo Cars, vilket ger oss nya fina personbilar att jobba med, i vår moderna och topp­utrustade Volvo-verkstad. Kom gärna och titta hur vi har det!

Transport

På inriktningen transport får du köra stora maskiner som till exempel lastbil och timmerbil.

Som lastbilsförare är världen din arbetsplats och du är ständigt i rörelse. Du får lära dig att ha full koll på ditt fordon och säkerhet och ansvar i trafiken.

Inriktningen är förlagd till Staffangymnasiet, vilket betyder att du läser år 2-3 i Söderhamn.

Våra elever berättar

Bra att veta

Under dina studier kommer du att göra mycket praktik, arbetsplatsförlagt lärande. Under höstterminen år 2 jobbar du med grundmoment i fordons­programmets verkstad för att sedan gå ut på APL (arbetsplatsförlagt lärande) på företag under våren i åk 2 och stora delar av åk 3.

Arbetsplatserna väljs i första hand efter den inriktning du väljer. Det kan vara arbetsplatser som exempelvis mindre bilverkstäder eller varför inte auktoriserade bilmärkesverkstäder.

Du går ut med en yrkesexamen som tar dig direkt in i arbetslivet.

Alla våra yrkesprogram ger även grundläggande högskolebehörighet.

Elev drar hjulbultar/muttrar

Efter utbildningen

Jobb/yrkesutgångar

Direkt efter utbildningen kan du få jobb inom till exempel bilverkstäder, stora som små. Som anställd i fordonsbranschen får du arbeta med service, felsökning och reparation av personbilar, tunga fordon eller reservdelshantering.

Arbetsmarknaden ser ljus ut med stort rekryteringsbehov inom alla genrer.

Plugga vidare

Eftersom programmet ger grundläggande högskolebehörighet (om du inte aktivt väljer bort det) har du möjlighet att söka både högskola och yrkeshögskola direkt efter skolan. Det finns en del spännande fordonsutbildningar inom både högskola och yrkeshögskola med fokus på branschens gröna omställning.

Kolla med din studie- och yrkesvägledare vad som krävs för att du ska kunna uppfylla dina drömmar!