Gå till innehåll

Restaurang- och livsmedels­programmet är en lärlingsbaserad yrkesutbildning för dig som vill lära dig mycket om våra härliga råvaror och hur vi tillagar och serverar dem. Programmet handlar om mat i restaurang, storkök och livsmedelsbutik. Bon appétit!

Utbildningen

Tycker du om att laga mat och är intresserad av mat och service? Vill du vara med och forma ett framtida mat-Hälsingland? Vill du pröva dina vingar runt om i världen? Mat är spännande och möjligheterna är många!

Hos oss får du lära dig mycket om våra härliga råvaror och hur vi tillagar och serverar dem. Utbildningen har ett lärlingsupplägg som ger dig både erfarenhet och kontakter i branschen.

Stort fokus lägger vi på att laga gott av närproducerade, lokala och ekologiska råvaror. Att ta vara på så mycket som möjligt är ett måste och vi jobbar under parollen #ingesläng.

RL är ett program som ger dig stora möjligheter i den gastronomiska världen!

Restaurang och livsmedel

APL-handledarna är viktiga. Det känns roligt med ny miljö och nya utmaningar!

Emilia, tidigare elev

Programmets inriktning

Kök och servering

Programmet och inriktningen handlar om mat i restaurang, storkök och livsmedelsbutik.

Du lär dig både traditionella och moderna hantverksmässiga metoder inom professionell matlagning och servering.

Du får träna dig i yrket under verkliga förhållanden tillsammans med andra. Du får lära dig att samarbeta och du utvecklar också din förmåga att bemöta kunder och ge god service.

Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel kock, servitris eller servitör.

Bageri och konditori

Fördjupa dig i hantverket inom bageri och konditori. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel bagare och konditor.

Läringsupplägg

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är i grunden placerat på Torsbergs­gymnasiet i Bollnäs. Genom lärlingsupplägget är programmet även sökbart för elever som vill gå på Staffangymnasiet i Söderhamn.

Programmet har ett så kallat lärlings­upplägg, vilket innebär:

  • Det är samma utbildning med samma kurser, men skillnaden att läsa ett yrkes­program med lärlings­upplägg är att du utbildas i en annan miljö - på en arbetsplats.
  • Första året läser du de program­specifika kurserna på skolan, medan andra och tredje året gör kurserna på en arbetsplats.
  • Gemensamma gymnasiekurser som till exempel matematik, svenska och engelska läser du i din skola.

Nedan förklarar vi hur det fungerar med antalet dagar i skolan och på arbetsplatsen, samt hur en vecka på programmet kan se ut för dig varje årskurs.

Eleverna går i en lärlingsklass och har sina gymnasie­gemensamma kurser tillsammans på sin antagnings­ort.

Individuella valpaket blir ordninggjorda för respektive program.

År 1

  • 2 dagar med skolförlagda yrkeskurser som grund för sitt blivande yrke.
  • 3 dagar med gymnasiegemensamma kurser.

År 2

  • 3 dagar med yrkeskurser på företag.
  • 2 dagar med gymnasiegemensamma kurser.

År 3

  • 3 dagar med yrkeskurser på företag
  • 2 dagar med gymnasiegemensamma kurser

Frågor om lärlingsupplägget? Kontakta din närmaste studie- och yrkesvägledare!

För att beskriva hur lärlingsupplägget fungerar i praktiken kommer ett exempel med en RL-­elev på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs:

År 1

Eleven är på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs två dagar i veckan och har sin grundutbildning inom restaurang och livsmedel.

Övriga tre dagar läser eleven gymnasie­gemensamma ämnen som till exempel matematik, svenska, engelska, och idrott på Torsbergsgymnasiet.

År 2

Är på en lunchrestaurang tre dagar i veckan och gör sina yrkeskurser. Yrkeslärare från RL-programmet bedömer och följer upp elevens kunskaper genom täta kontakter med både handledare och elev.

Två dagar är eleven och studerar gymnasiegemensamma ämnen historia, samhällskunskap och idrott samt individuella val på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs.

År 3

Är på ett storkök tre dagar i veckan och gör sina yrkeskurser. Yrkeslärare från RL-programmet bedömer och följer upp elevens kunskaper genom täta kontakter med både handledare och elev.

Två dagar är eleven på Torsbergsgymnasiet och studerar gymnasie­gemensamma ämnen; religion, naturkunskap samt individuella val.

Läs mer om restaurang- och livsmedelsprogrammet

Gymnasial lärlings­anställning

Tillsammans med de lokala företagen möjliggör vi konceptet GLA - gymnasial lärlings­anställning, där elever kan bli anställda av ett företag och plugga sina restaurang- och livsmedels­ämnen ute på företaget. Med lön.

Ja, du läste rätt. Men lön är bara en av fördelarna med GLA. Här kan du läsa mer om gymnasial lärlingsanställning och hur det fungerar:

Så här fungerar GLA - gymnasial lärlingsanställning

Alla är olika och vissa lär sig bättre genom att jobba, på riktigt. Om du känner igen dig kan GLA vara rätt för dig.

  • När du läser GLA är du anställd och har en arbetsgivare som satsar på dig. Arbetsplatsen blir en del av skolan.
  • Du får redan nu jobba med det som du vill göra och är bra på.
  • Med GLA kan du naturligtvis välja din väg i framtiden. Du har stor chans att få ett bra jobb direkt efter gymnasiet eller plugga vidare på högskolan.
  • Du får din första anställning på ditt CV och du får lön under tiden du utbildar dig.
  • Du har en arbetsgivare som satsar på dig och din utbildning.

Skolan och arbetsgivarna driver GLA tillsammans. Det innebär att du lär dig det absolut senaste och kan använda dina nyvunna kunskaper direkt.

GLA-elever får ofta jobb efter skolan!* Vill du plugga vidare så kan du självklart läsa de kurser som ger dig högskolebehörighet.

Idag har vi samarbeten med företag som kan erbjuda gymnasiala lärlings­anställningar inom:

  • Hotell- och turismprogrammet
  • Industritekniska programmet
  • Restaurang- och livsmedelsprogrammet


* Källa: gymnasielarling.se

Bra att veta

Under dina studier kommer du som lärling att göra mycket arbetsplatsförlagt lärande. Det kan vara arbetsplatser som exempelvis restauranger och storkök.

Att få in verkligheten i skolan är viktigt för oss och du får en spännande möjlighet att träffa de lokala producenterna av råvarorna som vi tillagar.

Vi samarbetar även med branschen i vår region för att skapa en intressant och lärorik utbildning för att göra dig anställningsbar direkt efter studenten.

Under utbildningen finns både möjlighet att delta i matlagningstävlingar och att starta ditt första företag, inom Ung företagsamhet.

Du går ut med en yrkesexamen som tar dig direkt in i arbetslivet.

Alla våra yrkesprogram ger även grundläggande högskolebehörighet.

Restaurangelev jobbar i köket bland olika råvaror

Efter utbildningen

Jobb/yrkesutgångar

Direkt efter utbildningen kan du få jobb inom branschen då restauranger, hotell, storkök och livsmedelsbutiker är i stort behov av utbildad personal. Det finns gott om jobb för dig som verkligen vill! Du kanske får en del kontakter och väcker ett intresse genom din APL/praktik?

Direkt efter studenten kan du till exempel arbeta som:

  • Butiksäljare inom mat och livsmedel
  • Charkuterist
  • Kock
  • Servitör/servitris

Plugga vidare

Eftersom programmet ger grundläggande högskolebehörighet (om du inte aktivt väljer bort det) har du möjlighet att söka både högskola och yrkeshögskola direkt efter skolan. Flera av våra RL-elever väljer att vidareutbilda sig inom mat, dryck, näringslära och ekologisk hållbarhet.

Kolla med din studie- och yrkesvägledare vad som krävs för att du ska kunna uppfylla dina drömmar!